ماشین حساب یا همان حسابگر، وسیله ای جهت امور محاسباتی است که کاربردهای مختلفی دارد. یک ماشین حساب ساده محاسبات ضرب، تقسیم، تفریق و جمع را انجام میدهد و انواع ماشین حساب مهندسی نیز توابع مهم و پیچیده ریاضی را پیاده سازی میکند. به طور کلی ماشین حسابها از نظر ساختاری همانند یک رایانه با پردازنده و حافظه ضعیفتر هستند. بنابراین از لحاظ تکنیکال با یک رایانه سر و کار دارید. از مزیتهای مهم ماشین حسابها نسبت به لپ تاپ و کامپیوترها جهت انجام امور محاسباتی، اول قیمت و بعد میزان شارژ دهی آنها است، همچنین حمل و نقل و انعطاف پذیری آن نیز قابل ذکر است. درواقع یک ماشین حساب ایده آل و مناسب علاوه بر افزایش سرعت و قدرت محاسبات اعداد موجب درک بهتر و دقیقتر مفاهیم نیز میشود.
از زمان تولید و توسعه ماشین حساب مدلها و برندهای متنوعی از آن به بازار عرضه شد. حتی با وجود نرم افزارهای حسابداری تا حدی نیاز به این محصول را برطرف کرده است، اما هنوز هم وجود یک ماشین حساب در هر مجموعه ای الزامی است. البته هر مجموعه از یک نوع از این دستگاهها استفاده میکنند. به عنوان مثال برخی میخواهند محاسبات خود را مانند یک فاکتور در دست داشته باشند که از ماشین حساب چاپگردار استفاده میکنند. ناگفته نماند انتخاب برند نیز در میان مشتریان مطرح بوده و انتخاب بهترین ماشین حساب در بین رقبا مشکل ساز است. برای مثال ماشین حسابهای برند شارپ و کاسیو جزء برندهای معتبر و برتر بوده که از لحاظ ساختاری و کیفیت همیشه بهترین هستند.
اولین ماشین حسابها همان چرتکههای چوبی بودند که حدود 2400 سال قبل از میلاد مسیح در تمدنهای در نوع خود پیشرفتهی آن زمان مانند سومر و بابل و غیره مورد استفاده بوده است. سالها بعد در 1617 میلادی دانشمندی به نام نیپر توانست دستگاهی را اختراع کند که به وسیلهی آن میتوانستند ضرب و تقسیم انجام دهند. به این دستگاه استخوانهای نیپر میگفتند. چند سال بعد در حدود 1623 اولین ماشین حساب مکانیکی یا همان «ساعت محاسباتی» به دستان ویلهلم شیکارد ساخته شد. 19 سال بعد پاسکال توانست دستگاهی بسازد که بدون بهره مندی از هوش انسانی میتوانست محاسبات سادهی جمع و تفریق و ضرب و تقسیم را انجام دهد. این روند رو به رشد پیشرفت در زمینهی اختراع و تکمیل ماشین حسابها چندین سال دچار وقفه شد و درنهایت، سال 1884 میلادی دانشمندی به نام در.ای.فلت دستگاهی را اختراع کرد و کامپتومتر نامید که میتوانست به واسطهی کلیدهایی محاسبات ریاضی را انجام دهد. در واقع تاریخچهی ماشین حسابهای کلیددار از همین جا آغاز شد. در سال 1902 روند رو به رشد پیشرفت دستگاههای محاسبهگر دوباره شدت گرفت و دالتون ماشین ده کلیدهای ساخت که با استقبال ویژهی مردم و شرکتها همراه شد. در سال 1948 میلادی، دیگر وقت آن رسیده بود تا دستگاهی ساخته شود که علاوه بر توانایی انجام محاسبات ریاضی، از ابعاد کوچک و قابل حملی برخوردار باشد. این ماشین حسابهای مکانیکی که از اجزای مختلفی تشکیل شده بودند و نتیجهی عملیات را روی صفحهی نمایشگر نشان میدادند، Curta نام گرفتند. از این به بعد بود که بازار ساخت ماشین حسابهای بهتر و پیشرفتهتر رونق گرفت و دستگاههایی در ابعاد گوناگون از شرکتهای مختلفی مانند توشیبا، سونی، اولیوتی، کانون، شارپ، بل، هیولت پاکارد و تگزاس اینسترومنتز عرضه شدند. اما ماشینهایی که تا حد خیلی زیادی شبیه به ماشین حسابهای امروزی باشند از سال 1990 بود که وارد بازار شدند.
شناسایی نیاز: قبل از انتخاب و خرید ماشین حساب در نظر بگیرید که از این وسیله چه استفادههایی را خواهید داشت. به عنوان مثال برای دانش آموزان ماشین حساب ساده با قیمت مناسب گزینه ای ایده آل است و ماشین حسابهای مهندسی یا علمی چندان به کار آنها نخواهد آمد و قیمت های بسیار بالایی نیز دارند. اما برای دانشجویان یا مهندسان میتواند گزینه ای مناسب و کاربردی باشد.
صفحه نمایش ماشین حساب: اندازه صفحه نمایش یکی دیگر از نکات مهم در انتخاب و خرید ماشین حساب است. یک ماشین حساب چه ساده چه پیشرفته باید بتواند اعداد و ارقام را در سایز مناسب به کاربر نمایش دهد.
باتری ماشین حساب: باتری یکی از اجزای مهم در ماشین حساب است که باید کیفیت و طول عمر بالایی داشته باشد. باتری باید بتواند تا مدتها برای شما کار کند. باتریهای ماشین حساب در دو مدل شارژی و غیر قابل شارژ موجود هستند.